• Menu
  • Menu

De Atlantische oversteek

Vanaf het begin hebben we de Atlantische oversteek gezien als een avontuur binnen het avontuur en nu was het moment daar!

In aanloop er naartoe was het vooral belangrijk om de boot in orde te hebben en ervoor te zorgen dat er genoeg eten en drinken aan boord was om het een aantal weken uit te kunnen zingen. We wisten al dat het aanbod in Mindelose supermarkten niet vergelijkbaar is met het aanbod in Europese supermarkten dus veel houdbare spullen hadden we op de Canarische Eilanden al ingeslagen.

In Mindelo zijn heel veel kleine supermarktjes maar het aanbod verschilt nogal. Konden we in de ene winkel vers varkens- en rundvlees kopen, moesten we voor kip weer naar een andere. Bij de ene vinden we (lekker) vers brood, bij de andere gekoelde yoghurt (en dus hoeven we voorlopig zelf nog geen yoghurt te maken, fijn!).

Groente en fruit wilden we zoveel mogelijk ongekoeld op de markt kopen omdat dit doorgaans langer houdbaar is. Op de ene markt zijn meer verschillende soorten groente te vinden, terwijl een andere weer meer keuze in fruit heeft. We lopen en sjouwen heel wat af.

En we zijn niet de enigen. Het is een drukte van jewelste in de haven van Mindelo en de onrustige maar opgetogen vertrekstemming is duidelijk voelbaar. Heel veel boten hebben de windstilte afgewacht om op de juiste dag te vertrekken.

Groente en fruit eerst wassen en dan laten drogen

En dat was vrijdag 9 december 2022. Wij waren er klaar voor en Alani was er klaar voor. Here we go!

Onderweg konden we via ons Iridium Go! apparaatje een satellietverbinding tot stand brengen met onze eigen telefoons en laptop. Daarmee konden we (weer)berichten en emails ontvangen en versturen en zelfs bellen midden op de Atlantische Oceaan. Iedere dag van de oversteek stuurden we een bericht naar het thuisfront over onze positie (omdat we buiten bereik waren van oa. MarineTraffic en via die weg dus niet te volgen) en over hoe het ging aan boord. Bij deze:

 

Update vanaf de oceaan – dag 1

Hallo allemaal,

We zijn onderweg! Om 11.10 uur (13.10 uur NL-tijd) werden we uitgezwaaid en getoeterd door achterblijvers, erg leuk.

Het eerste stuk ging super, de wind tussen de eilanden blies ons lekker snel de goede kant op. Helaas is dat nu niet meer zo, de wind is nagenoeg weg dus we hebben de motor aan. We hopen dat de wind vannacht weer aantrekt.

Verder alles goed, onze positie nu is 16’43.62 N en 25’38.44 W. We varen zuidwest van het eiland Santo Antao. Het begint te schemeren en we kunnen de eilanden nog zien. We varen tussen een aantal andere NL/Belgische boten, in de verte zien we er nog enkele.

Nog maar een paar dagen te gaan haha!

Morgen weer een nieuwe update. Heel veel liefs, Giel en Marleen

 

Update vanaf de oceaan – dag 2

Hallo allemaal!

Dag 2 komt ook alweer bijna aan zijn eind. Onze positie is nu 16’05.73 N en 27’27.44 W.

Gisteren hebben we niet echt lekkere wind meer gehad, af en toe de motor bij gezet om de vaart er in te houden. Vannacht was het ook nog wat rommelig dus niet echt fatsoenlijk kunnen slapen.

Vandaag was een rustige dag. Redelijk vlakke zee dus normaal kunnen functioneren (itt de rollende tocht van La Gomera naar Kaapverdië). De wind mag een tandje meer maar we hebben de eerste 24 uur toch zo’n 125 mijl afgelegd. Sinds einde ochtend hebben we het gennaker zeil (die rode) bij staan en dat gaat heerlijk. Alles meer dan prima hier!

Heel veel liefs, Giel en Marleen

Onderweg halen we via een satellietverbinding dagelijks nieuwe weerkaarten binnen

Update vanaf de oceaan – dag 3

Hallo allemaal!

Dag 3 alweer. Onze positie is nu 15’42.38 N en 29’41.20 W. We hebben afgelopen 24 uur 140 mijl afgelegd dus zijn wat sneller dan gisteren. De echt lekkere passaatwind is er nog steeds niet helaas. Af en toe gaat het heerlijk en af en toe (zoals nu) kakt de wind weer wat in. Maar we mogen nog steeds niet klagen!

Vanochtend een hengel uitgezet, binnen een half uur:

  • – Te kleine bonito weer laten zwemmen
  • – Mooie oranje kunst-inktvis + halve lijn van de molen door een of ander monster de diepte mee ingesleurd
  • – Tandpasta-tube-aas + voorloop weg

Voorlopig geen vis op het menu dus. Ach, de koelkast is ook nog lang niet leeg, vanavond eten we nasi, ook lekker.

We zien op onze plotter nog 1 NL-boot maar met het blote oog kunnen we die niet zien. Wel hebben we nog contact via de marifoon.

Dat was het weer voor vandaag, nog zo’n 1.600 mijl te gaan.

Tot morgen en heel veel liefs,
Giel en Marleen

Blauwe hap op woensdag! Met zelfgemaakte atjar

Update vanaf de oceaan – dag 4

Hallo allemaal!

De 4e dag is bezig en we gaan lekker!! De wind lijkt stabieler te worden en we gaan nu lekker snel met een gemiddelde snelheid van 7 knopen per uur. In de afgelopen 24 uur weer 143 mijl weggetikt.

Onze positie nu is 14’39.42 N en 31’59.25 W.

De hele dag niks dan water gezien maar af en toe lukt het marifoon-contact te hebben met 3 andere NL boten die nog in de buurt zijn.

Het vissen lukt nog niet helaas. Nog meer aas verloren maar niks ‘veur op d’n telder’. Vanavond door Giel gemaakte petatteslaaj (mét soepevleis) op het menu, wie weet met toch nog een stukje vis er bij.

Drie vliegende vissen aan dek vandaag en we zien af en toe een vogel, wel bijzonder met  het dichtstbijzijnde land op 400 mijl (750/800 km).

Alles goed hier dus, nog zo’n 1.450 mijl te gaan.

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Update vanaf de oceaan – dag 5

Hallo allemaal!

Sinds gisteravond aan het klooien geweest met de zeilvoering. De grote rode lap voor de nacht weggehaald en voor- en grootzeil uitgezet want die kunnen we allebei vanuit de kuip in- en  uitrollen.

Vannacht rolden we als een gek op de golven. Tijden een zo’n rollende golf werd ik (Marleen) van de kuipbank afgepleurd en nu heb ik een blauwe dij waar Smurfin jaloers op zou zijn.

Vandaag waait het te hard voor de rode gennaker maar is het zoeken naar de juiste zeilstanden om niet al te veel te rollen. Kump good.

Vandaag een mooie makreel gevangen, die ligt nu als filetjes te wachten op de koekepan, we zijn benieuwd. Overgebleven petatteslaaj en nieuw gemaakte komkommer/tomatensalade er bij en dan kunnen we er weer tegen.

Onze positie is nu 13’46.82 N en 34’25.27 W dus we schieten toch lekker op. Nog 1.300 mijl te gaan.

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Makreel fileren op het achterdek (slechte maar enige foto)
Als de maan schijnt, zie je eigenlijk best veel

Update vanaf de oceaan – dag 6

Hallo allemaal!

Gisteren na het versturen van de update leek het wel voedertijd. Van alle kanten kwamen er dolfijnen aangesprongen die ons als een grote groep een flinke tijd gezelschap hebben gehouden. De eerste die we zagen deze trip. Blijft geweldig!

N.a.v. het bericht van gisteren: de blauwe plek is nu donkerpaars en uitgegroeid tot formaat ca. 20x20cm. Hopelijk is de kleur volgende week een heel stuk weg. En dan de makreel…die was heerlijk! De lekkerste zelfgevangen vis tot nu toe!

Vanochtend begon de dag met een verstopt toilet grrrr. Omdat de andere plee buiten bedrijf is gesteld in afwachting van onderdelen, moesten we aan de bak. In Mindelo de hele pot er af gehad voor reparatie en onderhoud en nu bleek het in de slangen te zitten. Een tijdrovende klus en niet echt fijn op een rollende boot. Om 7.30 uur begonnen en om 13.15 uur klaar. Pffff. Maarrrr hij werkt weer naar behoren en dat is het allerbelangrijkste!

Verder alles prima! Geen boot te zien maar vandaag wel weer dichtbij genoeg om even marifooncontact te kunnen hebben. En we geven elkaar posities door via deze satellietverbinding dus we weten van elkaar ongeveer waar we zijn.

Onze positie is nu 13’11.16 N en 36’53.30 W en we hebben nog 1.160 mijl te gaan tot de ingang van de Surinamerivier.

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Zonsondergang op de oceaan

Update vanaf de oceaan – dag 7

Hallo allemaal!

Onze 7e dag op zee alweer!

Afgelopen nacht bleef de boot maar rollen op de golven. Vasthouden of schrap zetten en een paar uurtjes slapen veranderen al snel in het doen van dutjes. Vandaag begon de dag ook erg rollerig, iedere handeling is een uitdaging.

Hadden we al verteld dat het handig is om electricien te zijn om te kunnen zeilen?? Vanochtend viel onze accumonitor uit. Omdat we door een ander akkefietje de accu’s regelmatig bij moeten laden, is monitoren noodzakelijk. Op zoek naar de oorzaak kwamen we uiteindelijk bij een glaszekeringhouder (heet dat zo? Geen idee) uit die door schuivende accu’s kapot was gedrukt. Met wat knutselwerk hebben we de boel weer aan de praat gekregen. Blij!

We maken ons op voor de volgende nacht. We gaan nu als een speer met de rode gennaker naar 1 kant en het voorzeil naar de andere kant. Af en toe nog een flinke roller in de golven maar het lijkt iets rustiger te zijn geworden. Nog even de nieuwe weerkaarten bestuderen en een beslissing nemen over de zeilvoering voor de nacht en dan hopelijk om de beurt lekker tukken.

Onze positie is nu 12’25.86 N en 39’30.89 W. Eind van de middag waren er nog exact 1.000 mijl te gaan.

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Met de genoa en gennaker vliegen we over het water
Nog exact 1.000 mijl te gaan

Update vanaf de oceaan – dag 8

Hallo allemaal!

We zijn over de helft! Nou, qua mijlen in ieder geval. Qua tijd hopen we natuurlijk ook maar dat is nog even afwachten.

Gisteren moesten we nog een beslissing nemen over de zeilvoering voor de nacht. De wind zou zowat hetzelfde blijven maar door twijfel besloten we toch de rode gennaker in te draaien. En het bleek weer waar: bij twijfel, doen!

De wind bleef namelijk helemaal niet hetzelfde. Er zaten flinke vlagen tussen en de zee werd rommelig. En zo werd het de meest onrustige nacht tot nu toe. De hoop op lekker tukken was dan ook snel vervlogen.

Vandaag was het gelukkig een heel rustige dag. Helaas terug te zien in onze snelheid maar het was even een verademing om rustig door de boot te kunnen lopen en we hebben allebei onze slaap goed in kunnen halen overdag.

We hebben net wortelestamp met een koteletje op, heerlijk! De rode gennaker is zonder twijfel (daar twijfelen we ook niet meer over) binnen gehaald voor de nacht. We hebben de koers iets bijgesteld naar het zuiden waardoor we iets rollen maar van acceptabel niveau. Fingers crossed dat het vannacht zo blijft voordat morgen de wind weer wat aantrekt.

Onze positie is nu 11’58.35 N en 42’10.76 W. Nog 840 mijl te gaan, woopwoop!

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

‘Wortelestamp’ met kotelet

Update vanaf de oceaan – dag 9

Hallo allemaal!

Daar zijn we weer met de update van alweer onze 9e dag op zee.

Na gisteren overdag flink wat slaap te hebben ingehaald op een rustige zee, begonnen we wat later met ons wachtschema. Dat loopt bij ons van 18.00 tot 9.00 uur. Een van ons zit dan 3 uur buiten en houdt de wacht terwijl de ander op de bank slaapt (of een poging daartoe onderneemt). Iedere 3 uur wisselen we elkaar af. ’s Nachts luistert degene buiten naar muziek op een podcast of probeert wat te lezen. De eerste wacht van 18.00 – 21.00 uur (Giel houdt dan wacht) is altijd afhankelijk van hoe laat we eten en of Marleen al dan niet moe is. Om 21.00 uur gaat het schema ‘echt’ van start. De reden om op de bank te slapen ipv in bed is de afstand en het contact met ‘buiten’. Als er iets is, is er snel contact, zo ook afgelopen nacht.

Maar goed, afgelopen nacht dus. In de loop daarvan werd de zee weer rommeliger en werd het schommelen weer erger. Marleen werd om 1.30 uur van de bank gehaald om mee de zeilvoering te veranderen en Giel om 4.30 uur voor dezelfde reden. Lekker 3 uurtjes doorslapen was er dus (weer) niet bij. Inmiddels hebben we zo’n beetje alle oceaanpassages opgezocht in de boeken die we hebben (inclusief het boek van de oud eigenaren van onze boot) en iedereen heeft daar last van gehad. Het hoort er dus gewoon bij, no problem.

Vandaag schommelt het ook nog behoorlijk maar de snelheid waarmee we door het water vliegen maakt alles goed.

Wat eten we vandaag? Wraps met gehakt, spekjes en niet meer zo heel verse groenten die op moeten. Op de ‘wortelestamp’ kregen we het commentaar dat dat toch geen zomereten is? Klopt, het is hier een dikke 25 graden maar we hadden er gewoon zin in (en aardappelen, wortels en uien zijn lang houdbaar). Morgen nog een keer want dan is het kliekjesdag, ha!

Onze positie is nu 11’23.56 N en 44’23.28 W, nog 715 mijl te gaan.

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Update vanaf de oceaan – dag 10

Hallo allemaal!

Dag 10 op zee alweer, sommige dagen duren langer dan andere maar over het algemeen kunnen we zeggen dat de tijd snel gaat! De verveling heeft nog niet toegeslagen en de sfeer aan boord is nog steeds dikke prima! Dit laatste ook als antwoord op de vaker gestelde vraag of we elkaar de hersens nog niet hebben ingeslagen.

Afgelopen nacht niet 1 maar 2 noemenswaardige gebeurtenissen!

De eerste: we hebben een boot gezien! Nou ja, de boot zagen we niet maar wel zijn verlichting want het was midden in de nacht. Opeens verscheen er een bootje op onze plotter en die kwam in onze richting. Omdat achter de bootnaam ‘solo sailor’ stond (wat betekent dat er maar 1 persoon aan boord is die misschien net een dutje doet) hebben we hem extra in de gaten gehouden maar hij ging netjes achter ons langs.

De tweede: hadden we het al over vliegende vissen gehad? Dat zijn dus vissen met echte vleugels en we zien ze heel vaak over  het water scheren. Ze vliegen best ver en soms best hoog. Iedere dag begint met een rondje dek om de aan boord gevlogen en inmiddels overleden vissen op te ruimen.

Enfin, afgelopen nacht. Ik (Marleen) zat buiten en Giel lag te slapen toen ik dacht dat er iets knapte. Maar nee, het was een vliegende vis die via de bank de kuip in kwam gevlogen en nu bij mijn voeten lag te spartelen. Gatver! Die stinken en al helemaal als je ze vastpakt. Na wat gehannes lukte het me (onderwijl een gilletje slakend) om het beest op te pakken en weer overboord te gooien. Blij. “Het stinkt hier naar vis”, klonk het droog vanaf de bank. Haha.

Onze positie is nu 10’16.63 N en 46’55.99 W, nog 550 mijl te gaan!

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

 

Update vanaf de oceaan – dag 11

Hallo allemaal!

Op deze dag 11 beginnen we heel langzaam aan het einde van de oversteek te denken. Het zou mooi zijn als we kerst kunnen vieren in Domburg. Huh? Domburg? Ja, Domburg, zo heet het plaatsje in Suriname waar we een meerboei hebben gereserveerd. Kerst in Domburg maar dan ‘in de korte bôks’!

Afgelopen nacht kwam er weer een vliegende vis de kuip ingevlogen maar deze bleef gezellig naast Giel op de kuipbank liggen. Ook deze ging zonder pardon wee overboord. De krengen laten wel veel schubben los, best goor want die kom je overal als ‘schilfers’ weer tegen.

We schommelen lekker verder, vandaag ietsje minder wind en twee minuscule regenbuitjes gehad (lees: extra wind en een paar spetters). Verder gewoon een rustige dag, niks mis mee.

Onze positie is nu 9’18.72 N en 49’25.66 W, nog 390 mijl te gaan!

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Broodje hamburger en broodje frikadel

Update vanaf de oceaan – dag 12

Hallo allemaal!

Dag 12 op zee en het einde is nu echt in zicht. De eerste tankers en vrachtschepen zijn zelfs op onze plotter verschenen.

Het Surinaamse gastenvlaggetje ligt klaar en ook het gele quarantainevlaggetje dat we moeten voeren totdat we zijn ingeklaard door de instanties.

Net voor de kust van Suriname komen twee oceaanstromen elkaar tegen waar wij vanuit het noorden tussendoor varen. De ene draait met de klok mee en de ander tegen de klok in. Die met de klok meedraait is in ons voordeel want daar kunnen we wat stroomversnelling van meepikken. Daar blijven we dus bij in de buurt.

Van de Nederlandse boten die samen met ons zijn vertrokken, zijn er twee weer in de buurt (met 1  hebben we vandaag zelfs marifooncontact gehad). Zou leuk zijn als we samen de Surinamerivier op zouden kunnen varen.

Verder alles dikke prima  hier!

Nu ik dit schrijf zien we met het blote oog de eerste tanker in twee weken tijd. Hoera, een boot! Haha.

Onze positie is nu 08’14.66N en 51’37.66W, nog maar 245 mijl te gaan!

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Oceaanstromingen voor de kust van Suriname

Update vanaf de oceaan – dag 13

Hallo allemaal!

Dag 13 alweer, ongelooflijk! We hadden gehoopt jullie te kunnen berichten dat er land in zicht was maar dat is nog niet zo.

Maarrrrr als alles goed is, kunnen we morgen melden dat we er zijn!

We zijn bijna door de oceaanstromingen heen en hebben koers gezet naar de riviermonding. De rivier heeft weer zijn eigen stroming en om lekker met de stroom mee te varen richting Paramaribo, willen we om 9.00 uur lokale tijd (13.00 uur NL tijd) ‘voor de deur liggen’, want dan is het laagwater. We zullen zelfs iets af moeten remmen.

We laten de watermaker flink lopen zodat we met volle tanks de rivier op varen want de rivier is bruin en modderig en daar houden watermakers en filters niet van. Omdat we aan een meerboei liggen moeten we óf met jerrycans water in de dinghy op en neer om de tanks bij te vullen óf met de hele boot naar de kant. Met volle tanks kunnen we dat moment nog even uitstellen.

Zo benieuwd naar waar we terecht gaan komen! Die rivier gaat helemaal door tot in de jungle maar zover komen wij niet, net na Paramaribo ligt Domburg. Die rivier is overigens ook niet geschikt om in te zwemmen met alligators, piranha’s en zelfs anaconda’s, brrrr! Wel schijnen we apen te gaan zien of horen en allerlei soorten vogels. We laten het jullie morgen weten.

Misschien dat we weer te volgen zijn via MarineTraffic of Vesselfinder maar onze positie is nu 06’42.205N en 53’55.400W, nog maar 83 mijl te gaan! We zijn er bijna!

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Ochtend-tafereel: koffie en een dobbelspel (kaarten kunnen we even niet want die waaien weg)

Update vanaf de Surinamerivier – dag 14

Hallo allemaal!

We zijn er!!!

Na exact 13 dagen en 5 uur te hebben gevaren, ligt Alani rustig te dobberen aan een meerboei bij Domburg aan de Surinamerivier, Zuid-Amerika!

En om maar de overtocht te beginnen, die is ons in (bijna) alle opzichten meegevallen. Enig minpuntje was het vaak rollen van de boot maar verder waren we sneller dan verwacht (we hadden op 15 à 16 dagen geteld) en ging de tijd ook lekker snel. Geen centje pijn dus!

Afgelopen nacht hebben we berekend welke snelheid we moesten varen om rond 9.00 uur bij de riviermonding te zijn en dat lukte prima! Bij de monding lagen drie NL boten op ons te wachten en samen zijn we de rivier opgevaren. En die is prachtig! Nou ja, niet het water want dat is bruin maar op de oevers trokken de mooiste huizen en landschappen aan ons voorbij.

Zo meteen gaan we ons met onze papieren en paspoorten melden bij politie/immigratie/enz., dan op zoek naar een data simkaartje en dan lekker genieten! En, niet te vergeten, vanavond lekker in ons eigen bed zonder 3-uurs schema, heerlijk!!

Om het positie-verhaal compleet te maken, onze positie is nu 05’42.07N en 55’04.67W met 0-nul-zero mijl te gaan! Hoera!

Zodra we een simkaartje hebben, kunnen we weer appen/bellen-en-videobellen-via-whatsapp en zetten we de Iridium uit en terug in de doos. We keep in touch!!

Heel veel liefs,
Giel en Marleen

Laatste vroege ochtend: schijtvogels op ons zonnepaneel
En gescheten werd er!
Schijtvogel vs windgenerator: 0-1 (eindstand was 0-3)

En hier zijn we dan, in Suriname! Woohooo! Als tipje van de sluier voor de volgende blog: het is hier FAN-TAS-TISCH!!

PS: Voor de liefhebbers van getallen, hierbij die van onze Atlantische oversteek (van Mindelo, Kaapverdië naar Domburg, Suriname):

  • 13 dagen en 5 uur
  • Dus 317 uren
  • Aantal motoruren: 10,9 (waarvan de helft op de Surinamerivier)
  • Aantal mijlen: 1.947

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *