• Menu
  • Menu

España olé!

Ons vorige bericht eindigde op onze eerste zondag in La Rochelle. Helaas was het daar niet de laatste zondag. De hulp voor het stuurwiel kwam maar het uit elkaar halen van het onderdeel resulteerde in een scheur in een rubberen sub-onderdeel en dat moest uit Engeland komen en dat duurde en duurde.

Enfin, we weten inmiddels dat gemaakte plannen vaak bijgesteld (moeten) worden. We hadden al een hele tijd het idee om vanuit het Spaanse Bilbao naar Mallorca te vliegen, waar Kyro zijn laatste stageweken aan het doorbrengen was. Nu Alani nog zeker een extra week stuurloos in La Rochelle zou moeten doorbrengen, hebben we hier onze plannen op aangepast. In La Rochelle huurden we een auto en gingen niet over het water maar over de weg richting Bilbao.

We hadden een tip gekregen om net vóór de Spaanse grens in Saint-Jean-de-Luz te overnachten en dat was een goede! Een ontzettend mooi dorp, helemaal in Baskische stijl.

De volgende ochtend reden we verder door mooi Baskenland naar het vliegveld van Bilbao en weer een paar uur later stonden we bij de incheckbalie van het hotel waar Kyro stage loopt, in Arenal op Mallorca. We hebben elkaar al een aantal maanden niet gezien dus is het -buiten het weerzien zelf- erg leuk te zien waar hij al maanden werkt en ‘woont’.

Kyro leidt ons rond in Arenal en in Palma en al slenterend en hoppend van terras naar terras praten we elkaar weer bij.

Kyro leidt ons rond in Arenal
En in Palma

Na drie dagen was het tijd om weer afscheid te nemen en vlogen wij terug naar Bilbao. We reden naar Pamplona, bekend door het stierenrennen en tomatengooierij. Als je door het centrum loopt en bedenkt hoe die straatjes zullen zijn als je achterna wordt gezeten door een kudde stieren krijg je toch wel even kippenvel.

Pamplona
Tapasbar Pamplona

De volgende stop was wijngebied La Rioja. Helaas waren we daar midden in de oogsttijd waardoor de wijnhuizen gesloten waren voor (onaangekondigd) publiek. We besloten dan maar te gaan lunchen in Logroño, de hoofdstad van La Rioja. Van Logroño hadden we vooraf nog nooit gehoord maar die lunch resulteerde in het boeken van een hotelkamer daar. De stad bleek te beschikken over het grootste aantal pinchobars (tapasbars) van heel Spanje. Een hele centrumdeel vol barretjes met statafels binnen en buiten en ieder met zijn eigen specialiteit. Hoppend van de ene bar naar de andere hebben wij daar een heerlijke avond gehad.

Wijnvoorraad aanvullen in La Rioja

Na onze terugkomst in La Rochelle kon de stuurinrichting gelukkig snel worden gemaakt en hoefden we alleen nog te wachten op beter weer.

Dan nog maar een dagje extra in La Rochelle
De golfhoogte kunnen we ook aflezen

Toen we na dik drie weken eindelijk weer verder konden was de eerste vaardag niet echt een fijne. De beloofde wind bleef uit waardoor we de hele dag hebben gemotord en de golven (als restant van het eerdere slechte weer) kwamen van alle kanten waardoor Alani als een speelbal rondgegooid werd. Als je dan op de bank ligt zie je dit en het geluid is het bestek dat in de la van links naar rechts wordt geslingerd:

Gelukkig maakte de stad Royan alles goed. Ook weer zo’n plek waar we nog nooit van hadden gehoord maar wat een mooie! Een lange boulevard met heel afwisselende bebouwing, mooie baaien met idyllische strandjes en een dagelijkse versmarkt waar we krabbenpoten en rog hebben gekocht.

Versmarkt Royan
Krabbenpoten en rog
Kustlijn Royan
Alani in spotlight in Royan

Vanuit Royan stond als volgende halte Saint-Jean-de-Luz op de planning. We zijn hier met de huurauto geweest en die ene avond smaakte naar meer. Bovendien zouden Giel’s ouders Jan en Mia ons daar komen bezoeken. De zeiltocht er naartoe was een mooie! Met de wind in de rug konden we voor- en grootzeil uitbomen (vastzetten tegen het klapperen) en onderweg genieten van zon en kustlijnen. ’s Nachts viel de wind weg waardoor we vroeg in de ochtend de zeilen binnen moesten halen en het laatste stukje op de motor richting meerboei in de baai.

Uitgeboomde zeilen oftewel melkmeisje
Zonsondergang met uitgeboomd zeil

Omdat we nu in een baai lagen en onze dinghy nodig zouden hebben voor een aantal tripjes naar de wal, zouden we misschien niet genoeg tweetakt benzine op voorraad hebben. In Nederland is deze handig voorgemengd in jerrycans verkrijgbaar maar in Saint-Jean-de-Luz hebben we daar een halve dagtaak aan. Met de dinghy naar de wal, klein uur lopen naar een tankstation, jerrycans vullen (gewone benzine, mengen doen we later zelf) en dan dezelfde route weer terug. Goed dat Saint-Jean-de-Luz prachtig is en de baai waar we in liggen nog mooier!

Halve dagtaak

Met de camper zijn Jan en Mia ons daar komen bezoeken en samen struinen we door het mooie oude centrum van Saint-Jean-de-Luz.

Ze zijn er!
Alani in de baai van Saint-Jean-de-Luz
Alani’s haal- en brengservice
Saint-Jean-de-Luz in Baskische stijl
Op bezoek op de camping

Om toch nog een klein idee te krijgen van Spanje, gaan we met Jan en Mia de grens over. Wij via het water en zij via de weg. De Spaanse stad Hondarribia ligt letterlijk op de grens want aan de overkant van het water zien we de Franse stad Hendaye liggen. Hondarribia is ook weer zo’n mooie oude stad in Baskische stijl. Waar we in Saint-Jean-de-Luz mosselen Franse stijl aten, is het nu weer tijd voor tapas!

Hondarribia
Hondarribia

In Hondarribia lagen we in een haven en dat was voor Jan genoeg om zijn hengel mee naar de boot te nemen. Vanaf het steiger en de boot werd de dobber goed in de gaten gehouden. Giel liet de hengel zien die wij aan boord hebben en dat ene moment was voor een vis genoeg om te bijten en de hele hengel van boord af te sleuren. Van dat moment hebben we helaas geen foto’s maar het was een komisch gezicht. Giel sprong de hengel achterna en de kleine vis zwemt nu weer zonder bagage.

De hengel-jattende vis

In Hondarribia namen we afscheid van Jan en Mia en gooiden de trossen los voor de volgende etappe. San Sebastian ligt maar 10 zeemijlen verder dus waren we daar al een dik uur later. In de zomer een toeristische trekpleister maar nu ligt de baai er verlaten bij en hebben we de meerboeien voor het uitzoeken. Sterker nog, de eerste nacht lag er maar 1 boot en dat was de onze. De milde winter is gelukkig ook nog niet echt begonnen. Hoewel de nachten kouder zijn lopen we overdag nog steeds in T-shirt en korte broek/rok rond. Heerlijk!

San Sebastian
San Sebastian

Lopend door het centrum van San Sebastian vroeg ik me af hoeveel overtreffende trappen ik in dit bericht zou moeten gebruiken. De ene stad in nog mooier dan de andere en zo ook de baaien, kustlijnen, etc. etc. Hier in San Sebastian is de baai en daarmee het uitzicht vanaf de boot het mooist tot nu toe. Het centrum is prachtig, het eten heerlijk, we hebben super weer, wat willen we nog meer!

Alani in de baai van San Sebastian

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *