• Menu
  • Menu

Carnaval op Carriacou

Februari 2023

Allereerst even een kleine opmerking naar aanleiding van wat reacties op de vorige blog over Grenada. We lopen flink achter met onze blog. Dit verhaal gaat over carnaval op Carriacou maar dan het carnaval van februari 2023, bijna een jaar geleden dus. Met de hierna volgende blog over Curaçao en Venlo zullen we een flinke sprong in de tijd maken.

Maar goed, eerst carnaval op Carriacou, een bij Grenada horend eilandje met 10.000 inwoners. We hadden nog nooit van Carriacou gehoord maar volgens Pim en Julia van de Nilsson was dit ‘thé place to be’ om carnaval te vieren.

Na twee uurtjes varen ankerden we in Tyrell Bay (voor wie “The Sailor” heeft gezien, dat verhaal speelt zich af in Tyrell Bay). Carriacou is een kneuterig eiland. Per tien huizen is er wel een piepklein kroegje te vinden en in de twee kleine supermarkten is de keuze beperkt naar het aanbod van dat moment. Het is nu alleen seizoen voor appelen, sinaasappelen en grapefruit dus ander fruit is niet te krijgen. De ene supermarkt heeft een uitgebreider aanbod kip, de andere rundvlees. Uit de diepvries. Bij eetstalletjes langs de weg is de keuze kip, kip of kip. Of varkensstaart. Heerlijk simpel en wij vinden Carriacou dan ook heerlijk.

Na een paar relatief rustige dagen (waarin we op het prachtige Paradise Beach Alani’s naam hebben ‘vereeuwigd’) met wel voelbaar opbouwende spanning, was het zo ver. Carnaval op Carriacou.

Met de bemanningen van Nilsson, Tiama en Maaike Saadet naambordjes geschilderd
Die ‘vereeuwigd’ zijn bij Paradise Bar op Carriacou
Carriacou

Hoogtepunt van het hele gebeuren is Jab Jab, een zonsopgangsfeest om de lokale cultuur en vooral de vrijheid te vieren. Mannen smeren zich in met afgewerkte olie en vrouwen met gele verf.

Om 4.00 uur ’s ochtends nemen we met 14 Nederlanders een maxi-taxi naar hoofdstadje Hillsborough. Het is nog donker maar in de hoofdstraat gonst het van de bedrijvigheid. We doen mee met alle andere aanwezigen en gaan meteen aan het bier. We proberen ons eerst nog een beetje afzijdig te houden van het gesmeer met olie en verf maar na de eerste vegen maakt ook dat niet meer uit. Wat een happening!

We zijn er klaar voor. Foto genomen om 4.35 uur
Jab jab Carriacou
Zo hou je je haren buiten het strijdveld

Een geitenkop als fotocamera:

Met een varkenskop op pad
Of met een octopus in je mond
Jab jab Carriacou

Lekker smeren:

Nog meer smeren. En schudden met die billen:

#metoo leeft hier niet. Je rijdt tegen iemand aan en loopt daarna gewoon door.
Het kan allemaal
Het is hier gezellig! Foto genomen om 8.31 uur.

Rond de middag gaat iedereen naar huis voor een douche (lees: schrobbeurt) en een middagdutje om aan het eind van de middag terug te keren voor de Fancy Mas optocht. Een kleurrijke sliert mensen trekt dansend op keiharde muziek aan ons voorbij. Jong, oud, dik, dun, alles en iedereen hult zich in weinig verhullende bonte kleuren.

Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou

De volgende dag staat de Shakespeare Mas op het programma. Een woordelijk duel tussen twee kleurrijk uitgedoste mannen met een ‘crown’. Met een van hoofd tot en met achterwerk bedekkende mantel gemaakt van geharde oude cementzakken om de klappen op te vangen. De spelers vuren verzen van Shakespeare’s Julius Caesar op elkaar af. Als ze zich vergissen mag de winnaar de verliezer met een stok een paar flinke meppen verkopen.

De verzen zijn niet te horen, de klappen wel:

We sluiten de dag en het carnaval op Carriacou af met nog een laatste Fancy Mas.

Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou
Fancy Mas, Carriacou

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *